למשך שניות בודדות סרב להזדהות והואשם כי הפריע לשוטר בעת מילוי תפקידו
שוטר בקש מנהג להזיז את רכבו ולהזדהות. הנהג סרב בתחילה אך אחר כך מסר את פרטיו. התפתח ויכוח בין השניים שהתגלגל עד למעצר ולכתב אישום. לאחרונה זיכה בית המשפט את האיש וקבע כי דרישת ההזדהות הייתה דרישה שרירותית וכי המעצר – לא היה חוקי!
סיפור הדברים:
העובדות שבכתב האישום מספרות על ביצוע עבירה של הפרעה לשוטר כאשר שוטר הגיע לטפל באירוע אשר התקיים ברחוב שדרות ירושלים בתל אביב. רכב הנאשם – רכב טאטוא כביש – חנה במקום אסור והפריע למהלך התנועה. השוטר ניסה לשאול סוחר שעובד במקום מי הוא בעל הרכב. הנאשם פנה אל השוטר ושאל אותו מה מפריע לו וטען כי הוא רק הגיע לקנות אוכל. כאשר הנאשם התקדם לעבר כלי הרכב הוא סינן לעבר השוטר – "זה טיפש, הוא בא לבלבל את המוח לאנשים מסביב".
בשלב זה בקש השוטר פלד מהנאשם שיזדהה אך הנאשם סרב. רק לאחר שהשוטר פלד אמר לו שהוא מעוכב – מסר הנאשם את פרטיו. השוטר הורה לו כי עליו להמתין עד לסיום בירור כל הפרטים. הנאשם הכניס את המפתח למתנע והתכוון לצאת מהמקום. השוטר נגש אל הנאשם וניסה לתפוס את המפתח על מנת שהנאשם לא יוכל לנסוע מהמקום. הנאשם אחז בידו של השוטר וסרב לעזבו גם לאחר שהשוטר אמר לו כי הוא עצור. לאחר מכן אזק אותו בידו השמאלית. הנהג אמר – ימות העולם ואתה לא תעצור אותי. בשלב זה הגיע שוטר נוסף שבא לסייע לשוטר הראשון. הם כבלו את ידיו והכניסו אותו אל הניידת. כאשר היו בניידת פנה הנאשם אל השוטר ואמר לו – "אני אדאג שיוציאו לך את העיניים".
ראיות:
מטעם המאשימה העיד השוטר וספר כי הוא היה במקום בגלל אירוע אחר, כאשר שם לב כי עומדת מכונית הטאטוא בצד ללא נהג. "אין נהג בפנים. הוא לא עובד. הם אמורים לעבוד". לאחר שערך בירור באזור הגיע הנאשם שאמר לו שהוא מיפו והגיע לאכול.
לדבריו: "אז ביקשתי ממנו להזיז את הרכב. כי אם הוא לא בעבודה אז אסור לו להיות שם" הנהג ענה "מה מפריע לך האוטו אני מיפו ואני הולך לקנות אוכל" עוד ציין כי הנאשם אמר לו בערבית : "זה טיפש בא לבלבל את המוח" לאנשים מסביב והוא התכוון לנסוע מהמקום. השוטר פלד בקש ממנו שיזדהה אך הנהג סרב להזדהות. השוטר אמר לו שהוא עצור – או אז מסר הנהג את שמו בעל פה וניסה להכניס את המפתח כדי לנסוע מהמקום. השוטר ניסה לתפוס מידיו את המפתח ואף אזק אותו ביד ימין. הנאשם צעק – אני לא מוכן שתשים עלי אזיקים. אנשים באזור ניסו להתערב ואף צעקו לשוטר "אתה אלים ומחפש לעצור סתם". השוטר אזק אותו מאחור כאשר בתוך הרכב המשטרתי הוא אמר לשוטר פלד – "אני אדאג שיוציאו לך את העיניים."
מטעם המאשימה הוגשו הודעות מיום האירוע אשר בהם הוא מכחיש את החשדות המיוחסים לו. הוא סיפר כי שהה באותה עת בבית חולים וולפסון כאשר בא לבקר את אביו בבית חולים שהיה במצב קשה והוא נשלח על ידי אמו לקנות אוכל. הוא אמר שהיו חילופי דברים בינו לבין השוטר. הוא טען כי השוטר פלד אמר לו כי אם הוא עובד ביפו אסור שהרכב יהיה פה אך הנהג ענה כי הוא נוסע עם הרכב מהצפון ועד הדרום. הוא סיפר כי השוטר ניסה לאזוק אותו אך לא הצליח כי 'הוא גדול'. הוא אישר שהגיע שוטר נוסף למקום והוא אמר לו שהוא חייב לחזור אל בית החולים אל אביו. הוא הכחיש כי אמר "ימות העולם ואתה לא תעצור אותי". על פי גרסתו "אני אמרתי משהו והשוטר אמר משהו לא במקום".
הוא טען כי השוטר פלד דבר אליו בשפה מסריחה הוא קלל אותו וצעק עליו כאשר בתגובה אמר לו הנאשם – "תראה איך אתה מתנהג – כמו חיה".
דיון והכרעה
השופטת דנה אמיר החליטה כי על סמך כל הפרטים והעדויות יש מקום לזכות את הנאשם. היא ציינה כי בקשת הפרטים וההזדהות לא נעשתה לצורך מתן דו"ח לנהג וכאשר הוא נשאל למה הוא בקש פרטים מהאיש ומדוע בקש לעכב אותם, ענה – "זכותי".
השופטת הבהירה והדגישה כי השוטר לא הסביר מה הפריע לו ובאיזה אופן הפריע רכבו של הנאשם לתנועה. הוא אף אמר כי הרכב למעשה לא חנה בניגוד לתמרור וכי לא הייתה כל סיבה לתת לנהג דו"ח. לדבריה, השוטר בקש לברר את פרטיו של הנהג משום מורת הרוח שהייתה לו בגלל העובדה שהוא עושה שימוש ברכב הטאטוא לצורך המטרות האישיות שלו ולסידורים הפרטיים שלו.
עוד הוסיפה השופטת כי על פי התרשמותה השתמש השוטר בסמכויות שלו באופן שרירותי. אין זו זכותו של שוטר לדרוש מאזרח כי יזדהה בפניו. אלא שעליו לעשות שימוש בסמכויות שלו אשר אותן מקנה לו החוק על פי עקרונות המשפט המנהלי ועל פי עקרונות חוקתיים. כך כתבה השופטת בפסק הדין.
השופטת אף הוסיפה כי על פי גרסת הנאשם הוא לא סרב להזדהות וכי לאחר מספר שניות מסר את פרטיו. סירוב של מספר שניות לא יכול להיחשב כהפרעה לשוטר בעת מילוי תפקידו.
עוד טענה השופטת כי היא אינה מבינה מדוע בחר השוטר לעצור את הנאשם ולגרום על ידי כך להסלמת האירוע פעוט שיכול היה לבוא על פתרונו באופן מהיר ופשוט על ידי הזזת הרכב ממקומו על ידי הנהג. דבר שהוא רצה אכן לעשות.
היא כתבה – ״המעצר היה מיותר, בלתי מוצדק ומכאן שהוא נגוע באי חוקיות״.
כמו כן הוסיפה – ״התרשמתי כי התנהגותו של הנאשם לא חרגה מהבעת מחאה או הערמת קושי בלתי משמעותי״, כך סיכמה השופטת וקבעה שאין מקום להרשיעו.
להתייעצות עם עורך דין פלילי – צרו קשר