הטרדות מיניות
מחפשים עורך דין המתמחה בייצוג במקרה של ההאשמה בגין הטרדות מיניות? הגעתם למקום הנכון.
עורך דין פלילי לוליק אסל ייצג עד היום, אנשי ציבור, בתיקים שחלקם היו מתוקשרים יותר, חלקם לא הגיעו לתקשורת, במסגרת תיקים אלו, משרדו של עורך הדין לוליק אסל הוביל ברוב המקרים להישגים אנשי ציבור, שהאושמו בגין הטרדה מינית, במסגרת תיקים אלו ייצר עורך הדין לוליק אסל אסטרטגייה משפטית ייחודית לאותו מקרה, במקרים אלו הוגשו תלונות בגין הטרדה מינית בנסיבות מסוימות.
הוגשה נגדך תלונה בגין הטרדה מינית? עו"ד לוליק אסל זמין 24/7 לייעוץ ראשוני ללא התחייבות – 054-4629296
הטרדה מינית היא נושא שהמודעות אליו הולכת וגוברת בתקופה האחרונה לאור ריבוי מקרים המתפרסמים בתקשורת של אנשים שביצעו את העבירה, לעיתים לאורך שנים רבות, בין אם מתוך כוונה או שלא מתוך הבנה כי מדובר במעשים אסורים. ניתן לומר שבכך משתקפים שינויים תרבותיים מרחיקי לכת בחברה הישראלית ובכלל, שכן מעשים שמתפרשים היום כהטרדה מינית נחשבו כעניין של מה בכך בעבר – למשל טפיחה על ישבנה של מזכירה במקום העבודה, התייחסות למראה חיצוני של קולגה בהקשר מיני או התבדחות פומבית על נטייתו המינית של אדם אחר – אולם אין לטעות בכך שמעשים כאלה ואחרים הם אסורים כיום על פי חוק ועלולים לגרור ענישה חמורה.
מה כוללת ההגדרה של הטרדה מינית
איסור הטרדה מינית מעוגן בחוק שנחקק בשנת 1998 ועוסק במצבי תלות, כגון למשל קטין מול מבוגר, עובד מול מעסיק, תלמיד מול מורה וכן הלאה. החוק אינו מבחין בין המינים מבחינת ההעדפה, כך שהטרדה מינית נחשבת כזו כאשר גבר מטריד אישה או להיפך וגם כאשר המטריד/ה והמוטרד/ת בני או בנות אותו מין. במקומות שבהם קיימים יחסי מרות אין חובה מפורשת להתנגד, וההטרדה מינית יכולה לנבוע מעצם המעשה וללא צורך בהתנגדות של המוטרד/ת.
על פי החוק, הקריטריון לפיו נקבע האם חלה הטרדה מינית איננו קריטריון אובייקטיבי כלשהו אלא התחושה הסובייקטיבית של המוטרד/ת בלבד. יש לציין כי התנהגות נחשבת כהטרדה מינית אך ורק אם יש בה אופי מיני. דהיינו, התנהגות שאין בה אופי מיני יכולה אולי להיחשב כהטרדה, אבל לא כהטרדה מינית. כמו כן, אם מדובר בהצעה מינית יחידה שלא חוזרת על עצמה, אזי ההתנהגות אינה עונה על הגדרת ההטרדה המינית כפי שקבועה בחוק – אלא אם מדובר בהצעה מינית שהופנתה אל עובד במסגרת יחסי עבודה, קטין, מטופל או חסר ישע.
התנהגויות שעשויות להיחשב הטרדה מינית על פי החוק: גהירה, לחץ לקיום פעילות מינית, שיחות או מכתבים בעלי אופי מיני הגורמים לאי נוחות, נעיצת מבטים לא רצויים באיברי המין, בדיחות בעלות אופי מיני וכדומה. החוק גם מבדיל בין הטרדה מקרית לבין הטרדה סדרתית – למשל כאשר גבר מתחכך באישה באוטובוס צפוף יתכן שניתן לטעון להטרדה מקרית, אולם כאשר מדובר בהטרדה שמתבצעת פעם אחר פעם על ידי אותו אדם, למשל על ידי רמיזות מיניות על אף סירוב מצד המוטרד/ת, מדובר כבר בהטרדה סדרתית.
ענישה בגין הטרדה מינית
מערכת האכיפה והענישה בישראל נוטה להחמיר בענישה בענייני הטרדות מיניות, בין היתר לצרכי הרתעה. כיום, אם למשל אישה מבקשת לתבוע גבר בגין הטרדה מינית, היא יכולה לקבל פיצוי בגובה 120 אלף שקלים ללא צורך בהוכחת נזק. עם זאת, הואיל ולעיתים מתרחשים אירועים של תלונות על הטרדה מינית אך ורק למטרות נקמה או מטרות זדוניות אחרות מצד המתלוננ/ת, בתי המשפט אינם מקלים ראש בעניין ובוחנים היטב כל מקרה לגופו בבואם לקבוע האם הייתה הטרדה מינית – ואם כן, אזי מהו העונש שיש להטיל על המטריד.
באופן כללי ניתן לומר כך:
- אדם שמטריד מינית את זולתו באמצעות הצעות חוזרות הנושאות אופי מיני על אף שאותו אדם הראה למטריד כי הוא לא מעוניין בכך, או אדם שמתייחס באופן חוזר למיניותו של אדם על אף שאותו אדם הראה למטריד כי הוא לא מעוניין בכך, או אדם שמתייחס לאחד באופן מבזה או משפיל ביחס למינו או מיניותו – דינו שנתיים מאסר.
- אדם שמפרסם צילום, הקלטה או סרט של אדם אחר, בנסיבות משפילות או מבזות, תוך התמקדות במיניותו וללא הסכמת המצולם או המוקלט לפרסום – דינו חמש שנות מאסר.