דברים שכדאי לדעת על חילוט רכוש בהליך פלילי
חילוט הוא פעולת החרמה של נכסים בידי המדינה. מדובר בנכסים שסייעו בביצוע עבירה או בנכסים שמקורם בעבירה פלילית כמו הלבנת הון או גנבה.
מהי בדיוק המשמעות של חילוט נכסים?
חילוט נכסים מתייחס להליך משפטי הכרוך בהחרמת נכסים או רכוש, הקשורים לפעילות פלילית. מדובר, למשל: בנכסים שנגנבו; במכשירים ששימשו לביצוע הפשע; או בנכסים (הכנסות), שנצברו כתוצאה מהפשע. עו״ד צווארון לבן מייצג לקוחות המבקשים להחזיר לעצמם נכסים גנובים או לקבל מהעבריין פיצוי כספי תמורת הנכסים שאבדו.
צו לחילוט נכסים ניתן על ידי בית המשפט כאשר יש צורך בקביעת בעלות זמנית של הרשויות על נכסים, עד למתן פסק דין סופי בהליך פלילי או אזרחי.
חילוט נכסים על בסיס השווי שלהם
זו שיטה שבה משתמשים בתי המשפט כדי להוציא צווים לחילוט נכסים בשווי מסוים, לאחר שנקבעו הרווחים או ההטבות שהרוויחו העבריינים כתוצאה מהפשע שביצעו.
איך זה עובד?
מה צריך לקרות כדי לאפשר חילוט נכסים יעיל:
- מעקב אחר נכסים – ראשית, כדי להבטיח שיש נכסים קיימים שניתן להחרים, יש לעקוב ולזהות את הנכסים החשודים בקשר לפשיעה.
- הקפאת נכסים – משמעותה החזקה זמנית של נכסים, שנקבעת לאחר תהליך המעקב והזיהוי של נכסים אלה. כך אפשר להבטיח שלא ניתן יהיה להזיז, להסתיר או להרוס את הנכסים הללו לפני שיינתן פסק דין סופי.
- שחזור נכסים – משמעותו תהליך המתבצע לאחר שהתקבל פסק דין סופי נגד הנאשם, וכרוך בהחרמת נכסים באופן סופי והחזרת כל נכס שנגנב לקורבנות הפשע.
במקרה שלא זוהה קורבן לפשע, ניתן להשתמש בנכסים שהוחרמו כדי לסייע במאמצי השלטונות להילחם בפשיעה ו/או כדי לפצות קורבנות של פשעים אחרים.
חילוט נכסים מבוסס הרשעה לעומת חילוט ללא הרשעה
חילוט נכסים על בסיס הרשעה כרוך בצו ׳אישי׳, כלומר מדובר בפעולה כנגד אדם.
על החרמת הנכסים על ידי המדינה ניתן להורות רק לאחר שהסתיים המשפט הפלילי ונקבעה הרשעה. לעומת זאת, החרמת נכסים שלא מבוססת על הרשעה יכולה לקרות מבלי שהעבריין יורשע.
חילוט אזרחי הוא צורה של החרמה המתבצעת כנגד הנכס עצמו. במקרה זה נדרשת הוכחה שהנכס אכן קשור לפשיעה כלשהי.
חילוט והחרמת רכוש מונעים מהפושעים ליהנות מנכסיהם שנרכשו שלא כדין. פעולה זו היא אמצעי מכריע במאבק בפשיעה (במיוחד המאורגנת). זוהי גם דרך לעצור את הלבנת רווחי הפשע על ידי השקעתם מחדש בפעילות עסקית חוקית או בלתי חוקית.
לבסוף, חילוט נכסים משמעותו שהבעלים לא יכולים להיפטר מהנכסים שלו לפני שהתיק נסגר. זהו למעשה אמצעי אחרון שנועד למנוע מהפושעים גישה לרכוש שהושג באמצעות עבירה על החוק. הרכוש נלקח לצמיתות מהפושע או משותפיו. מערכת יעילה ואפקטיבית של תפיסת נכסים פליליים וחילוטם, מסייעת במאבק נגד הפשיעה ושומרת על האינטרסים של האזרחים.
מאמר באדיבות עידן רוקח משרד עורכי דין >> https://idanrokach.co.il/