עבירות מרמה והונאה

עבירות מרמה והונאה הן עבירות בהן נעשה שימוש במניפולציה ובתחבולות מתוכננות ומכוונות מתוך מטרה להשפיע על אדם או קבוצת אנשים ולהועיל רק למי שמבצע אותן. במקרים רבים מדובר בעבירות בעלות אופי פיננסי או עסקי (כגון הונאה של בנקים או של רשויות המס, ולחלופין קבלת תשלום או מקדמה מבלי לספק סחורה שהובטחה).

כמו כן במקרים רבים עבירות מרמה והונאה נחשבות כעבירות צווארון לבן, ולעיתים גם כעבירת גניבה "רגילה". בכל מקרה, המאפיין העיקרי של עבירת מרמה והונאה הוא שימוש לא בכוח פיזי אלא בתחבולה מתוחכמת שרמת תחכומה משתנה מעבריין לעבריין. לעיתים גם מדובר בקבוצת עבריינים הממשיכים הונאה שהייתה קיימת בעבר ללא קשר לעבריינים שביצעו אותה במקור.

בשל המורכבות של הטיפול בעבירות מרמה והונאה, הוא מתבצע בדרך כלל על ידי צמד יחידות ייעודיות שהוקמו למטרה זו במשטרת ישראל. האחת היא היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) והשניה היא היחידה הכלכלית "להב"; שתיהן מורכבות מאנשי מקצוע כגון עורכי דין, פסיכולוגים, כלכלנים, רואי חשבון וחוקרים שעברו הכשרות מיוחדות על מנת לאתר את מבצעי העבירות.

דוגמאות לעבירות מרמה והונאה

כאמור, קיימות דרכים שונות לבצע מניפולציות ותחבולות, אולם הנפוצות ביותר הן אלה:

  • הונאת נושים: פעולה שמתבצעת על ידי אדם החייב כספים או רכוש לנושים מתוך מטרה להימנע מתשלום חובו, בדרך כלל בענייני נדל"ן, מניות וכדומה.
  • התחזות לאדם חי או מת באמצעות זיוף תעודת זהות או דרכון, מתוך מטרה להציג מצג שווא ולהונות גופים פיננסיים, מוסדות ממשלתיים או אנשים פרטיים.
  • התחזות לבעל תעודה: זיוף תעודה מקצועית שאינה קיימת, כגון תעודת עורך דין או תעודה מקצועית אחרת הדורשת הכשרה והסמכה. בניגוד להתחזות לאדם אחר, במקרה זה מדובר בשמו, תעודת הזהות וכל הפרטים האמיתיים של אותו אדם, פרט להכשרתו והסמכתו.
  • קשירת קשר לביצוע הונאה: עבירה במסגרתה מספר אנשים חוברים יחדיו על מנת להונות גורם חיצוני במטרה להועיל לאחד מהם או לכולם.
  • עבירות זיוף: שם כולל למגוון רחב של עבירות, החל מזיוף כסף (שטרות ומטבעות) וכלה בזיוף תעודות ומסמכים שונים, לרבות זיוף תעודות זהות, דרכונים וחתימות. לעיתים גם זיוף מספרים סידוריים או מספרי שילדה ברכבים נחשבים כעבירת מרמה והונאה, ובמקרים מסוימים המזייף בפועל הוא צד שלישי המסייע לעבריין עצמו.
  • הונאת פונזי: אחת מן ההונאות שזכו לפרסום רב בציבור בשל היותן ותיקות במיוחד, ובמסגרתן מעורבים בדרך כלל סוחרים וסחורות שונות. ההונאה מתבצעת כאשר בתחילת קשר עסקי בין סוחר לבין לקוח נבנה בין השניים אמון על בסיס רכישת סחורות ותשלום במועד, לעיתים בצירוף קשרי חברות עמוקים, אולם בשלב מסוים מבוצע עוקץ שבו צד הלקוח משלם בהמחאה ללא כיסוי או בתנאי תשלום אחרים שאינם מכובדים, או לחלופין צד הסוחר אינו מספק את הסחורה שהבטיח לאחר שהתשלום בוצע על ידי הלקוח.
  • מעילה בכספים, באמון, בתפקיד או בזכויות: כל מעילה היא בבסיסה עבירת הונאה, אולם במקרים מסוימים המעילה לא מתבצעת כלפי אדם מסוים אלא במישור פוליטי או עסקי ובשילוב הפרת אמון שניתן במבצע העבירה. לדוגמה, אדם שניתנה לו גישה למסמכים סודיים אולם מוסר את תוכנם לאדם חיצוני; או מתן טובות הנאה לגורם מסחרי תוך ניצול תפקיד על מנת לקבל טובות ממנו טובות הנאה וכן הלאה.

אילו עונשים צפויים למי שעבר עבירת מרמה והונאה?

חשוב לדעת כי יש מקרים שבהן עבירת המרמה וההונאה מתבצעת ללא כוונה תחילה, אלא בשוגג או בגלל אי שימת לב, אולם מדובר בעבירות חמורות שהענישה בגינן נוקשה ביותר. לדוגמה, אדם המורשע בקבלת דבר במרמה עלול לעמוד בפני שלוש שנות מאסר בנסיבות רגילות עד חמש שנות מאסר בנסיבות מחמירות. גם עבירת זיוף או שימוש במסמך מזויף יכולה להקנות לאדם המורשע בהן עונש מאסר של בין שלוש שנים לחמש שנים, בתלות בנסיבות.

ההבדל בין נסיבות רגילות לבין נסיבות מחמירות קשור לנסיבות במקרה, למספר הפעמים שהעבירה בוצעה, לסכומי הכסף, הרכוש או טובות ההנאה שקיבל הנאשם כתוצאה מן העבירה ומאפיינים נוספים. לעיתים, נסיבות כגון היעדר עבר פלילי או תרומה של הנאשם לחברה עשויות להשפיע על גובהו של העונש, ובמקרים מסוימים אף על הגשת כתב אישום.

זומנתי לחקירה בגין עבירת מרמה והונאה. מה לעשות?

כאמור, הגופים המטפלים באופן כללי בעבירות מרמה והונאה הם יאח"ה ולהב, אולם בכל מחוז של משטרת ישראל יש יחידה שמתמחה בעבירות מסוגים אלה. לכן, אם זומנתם לחקירה בחשד לעבירת מרמה והונאה מן הסוגים שפורטו לעיל או אחרים, עליכם לפנות באופן דחוף אל עורך דין פלילי בעל ניסיון והתמחרות בתחום של עבירות מרמה והונאה.

הסיבה שחשוב להתייעץ עם עורך דין מוקדם ככל האפשר היא שדברים שנאמרים בחקירה עלולים לעלות אחר כך כנגד הנחקר. לעומת זאת, התנהלות נכונה בעת חקירה, כאשר לצד הנחקר נמצא עורך דין פלילי שמייעץ לו באופן שוטף ובזמן אמת, יכולה לעיתים להביא אפילו לסגירה של התיק.

ומה לעשות כאשר כבר הוגש כתב אישום בגין עבירת מרמה והונאה?

אדם שנחשד בביצוע עבירות מרמה מסוימות יכול לפנות אל הפרקליטות או אל המשטרה באמצעות עורך דין פלילי ולנהל תהליך שימוע שבמסגרתו יבקש לסגור את התיק או להקל באופן משמעותי את סעיפי האישום. ככל שעורך הדין יתערב לטובת הנאשם בשלב מוקדם יותר בתהליך, כך גדל הסיכוי שחומר הראיות שבתיק החקירה ישקף נאמנה את גרסת הנאשם; ובכל מקרה חובה להיעזר בעורך דין פלילי בעל ניסיון ומיומנות הנדרשים לשם החלשת עוצמת הראיות בתיק, לביטול כתב האישום, לתיקון סעיפים בו, ובנסיבות מסוימות עד זיכוי מלא או לכל הפחות להסדר טיעון שיקל על הנאשם.

עורך דין פלילי לוליק אסל
לייעוץ ראשוני עם לוליק אסל התקשרו054-462-9296או שלחו טופס:

    Comments

    comments

    מילון מונחים

    ליצירת קשר ולייעוץ ראשוני –

    054-4629296
    עקבו אחרינו בטוויטר
    עקבו אחרינו בפייסבוק
    לייעוץ בוואצאפ